сряда, 17 април 2019 г.

Иракски демократичен форум






Организацията “Иракски демократичен форум” в България

публикувано в сайта "Ориент.бг"2015г.

Амер Абдулкарим
През 2003 г. след упорита работа на група иракски активисти под ръководството на господин Салех Саид Рахман, известен в средите на иракската диаспора в България като двигател и основоположник на идеята за създаване на организация на иракските имигранти, в Софийски градски съд е регистрирана организацията „Иракски Форум”. Заедно със Салех и Саид Рахман, много иракски демократи по убеждение като Адип Елкалячи, д-р Лаит Хамид, д-р Мохамед Шкаки, Али Талиб, Амер Аляс, Джауад Алхамдани, Амер Абдулкарим, Мухсен Джабар и други взимат активно участие в учредяването на организацията.

“Иракски демократичен форум” в България не е политическа организация. По своята същност тя е обществена организация, създадена с идеална цел, като юридически субект, без стопански интереси. Изгражда се на доброволни начала и демократични принципи.
 
Основната част от членовете на „Иракския форум” са представители на иракската интелигенция. Те са били преследвани и репресирани от тоталитарния режим на Саддам Хюсейн, иракски граждани, завършили български ВУЗ и останали да живеят в България като икономически емигранти.
  
Падането на диктаторския режим на Саддм Хюсейн през пролетта на 2003 г. създаде благоприятни предпоставки за поставянето на едно ново, съзидателно обединение на иракската общност в България. Тогава идва моментът истинските демократи на Ирак, дори с различни идеологически схващания, етническа и религиозна принадлежност, напуснали Ирак по една или друга причина и живеещи от няколко десетилетия  в България, да се обединят и да издигнат своя глас в подкрепа на бъдещ демократичен Ирак. Това са истинските представители на новото иракско общество: академикът и писател Мохамед Карим, драматургът и артистът Адиб Алкалячи и Удад Салим, журналистът Мохамед Халаф, доц. Карим Алатруши, проф.д-р Карим Алнури, художникът Лукман Алшейх, Али Талиб, Атиф, Лейт Алани и много други интелектуалци – активисти. През годините те носеха в изгнание и носталгия болките на иракския народ и със своята упорита борба допринесоха за свалянето на деспотичния режим на Саддам Хюсейн.

Организацията „Иракски демократичен форум” в България беше основана в трудни за Ирак времена и в период на оживени телевизионни дебати и коментари в България. Публикациите на иракски активисти-журналисти успяха в крайна сметка да опровергаят всяка нарочена и ненарочена лъжа и клевета по адрес на нов демократичен Ирак. Част от тези промени беше и създаването на „Иракски демократичен форум” в България.

Първата учредителна конференция бе свикана в една от залите за пресконференции в град София на 12.12.2003 г., на която присъстваха десетки иракчани, както от столицата, така и от други градове на страната. Нейната членскa маса се състои от около 150 души. Основен ръководен орган е общото събрание на “Иракски форум”, което се провежда веднъж на две години. Той има правомощия да представлява организацията, да предлага, утвърждава и организира провеждането на мероприятия, съгласно устава и приетия годишен план.

Организацията е създадена с цел обединяване, организиране и подпомагане на живеещата в България иракска общност и за нейното  социално, икономическо, просветно и културно интегриране в България. Средствата и методите на действие на организацията включват ежемесечно провеждане на просветни събрания в клуба на организацията в град София, на които се обсъждат мероприятия за подпомагане и приобщаване към идеите на Форума на иракската имиграция в България и организиране на творчески срещи и конференции за обмяна на опит в различни области на образованието, науката и културата. Друг аспект на дейността е популяризирането на идеите за активизиране на контактите между неправителствени организации от България и Ирак, в условията на изграждане на нови демократични структури и следвоенното възстановяване на Ирак.
 
Пламъкът на крехката демокрация в Ирак и безсмъртната борба на иракския народ беше отразен в дейността на Форума. За съжаление в този съзидателен процес Форумът  се сблъсква и с уж приятелски настроени арабски организации, които не крият своя страх от положителните демократични промени в Ирак. Някои от тези организации  със своето пасивно поведение в действителност спъват новите процеси и помагат на стария режим (явно заради петро-доларите от времето на Саддам).

Днес „Иракски демократичен форум”, играе важна обществена и организационна роля в живота на иракчаните в България, в процеса на тяхното обединение, разпространяването на техните идеи и реализирането на мечтите им за нов, демократичен и свободен Ирак. Другите цели на Форума са да насърчава усилията на иракчаните в България за развитие на успехите на Ирак и за облекчаване на тяхната носталгия чрез ежеседмичните събирания (тържества, семинари, изложби, вечери на иракския бит и всякакви други прояви). Той има за цел също така да информира българската общественост за истинското положение в Ирак, както и да развива двустранните отношения между двете страни чрез различни културни и научни инициативи.

В това отношение има още много заряд и възможности за постигането на още по-добри резултати в най-различни области, в това число, на първо място, за стабилизирането на Ирак и за нормалното протичане на демократичните процеси в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар